Ennakkotietona voin ilmoittaa, että hiukan vastaavia postauksia on tulossa lisää. Koska tykkään kirjoittaa, tekemistä riittää ja näitä on kiva sitten joskus vanhana fiilistellä. Ilman ylös kirjoittamista aika kultaa muistot ja sitten ei muista mitään. Otsikko olisi voinut olla myös jotain vireenhallinnasta, häiriöistä, haukkumisesta tmv. kuvaavampi, mutta päädyin toistaiseksi käymään aiheita läpi kategoriakohtaisesti. Siksi otsikko on tässä "Loimu ja toiset koirat" koskien treeniympäristöjä.
Loimu on tätä kirjoittaessa noin 1,5 vuotias junnukoira. Me aloitettiin viime syksynä muiden kurssiemme perään tokovalkku ja tipahdinkin siellä nopeasti maanpinnalle taitojeni kanssa. Loimu kilahti muista koirista ihan totaalisesti. Se vain haukkui taukoamatta, kiskoi hihnassa, eikä kyennyt olemaan. En oikein saanut siihen mitään kontaktia, eikä se syönyt tai leikkinyt. Oli Loimu hallilla vähän vallaton ja villi pienempänäkin, mutta myöhempään jäänyt voimakas reaktio toisiin koiriin tuli minulle vähän yllätyksenä. Jos lukija haluaa, niin tähän pohjalle voi lukaista postauksen Loimun tokovalkku ja mitä opimme 2/2023. Tämä teksti on aiemmasta poiketen vähän laajempi yhteenveto ajatuksistani aiheen suhteen sekä treeneistä aiheeseen liittyen.
Tavoitteeni on, että Loimu voi joskus treenata ja kilpailla ihan irti muiden koirien läsnäollessa. Lähtötilanne on melkolailla tuo yllä kuvattu; Loimun ei tarvinnut kuin kuulla toinen koira ja se kiehui.
Vaikka itseäni aluksi vähän turhautti mahdottomalta vaikuttavan tehtävän edessä, niin toisaalta haasteet motivoivat minua 😁 Ei kuitenkaan ollut huolta vaikka siitä, että Loimu olisi kipeä tai muuta kurjaa. Se vain on impulsiivinen ja kiihkeä koira, joka vaatii keskittymistäni 110%. Toki kiihkeä ja impulsiivinen ovat adjektiiveja ja tässä yhteydessä subjektiivinen kokemukseni; jos Loimu olisi ensimmäinen koirani kuvailisin sitä varmasti huomattavasti kamalampana kuin mitä se todellisuudessa on. Pitävämpää dataa Loimun persoonallisuudesta saadaan loppuvuonna, kun vien Loimun SmartDog testiin. Sitä ennen käytän kyllä arkikielessä termejä kiihkeä, vilkas, impulsiivinen, kuvaamaan Loimun olemista ja tekemistä treeniympäristöissä.
Me ollaan saatu Loimun kanssa paljon apua meidän kouluttajilta. Vaikka oonkin ostanut aina nimenomaan harrastuskursseja, niin Canisportin ammattilaiset on kohdanneet kiihkeän koiran ja lumiukon tavoin pihalla olevan omistajan joka kerta kokonaisina. Tarkoitan, ettei meidän suhteen olla keskitytty pelkästään tokon perusasentoon ja toivottamalla tsemppiä muuhun rämpimiseen. Vaan me ollaan saatu juuri täsmäisku ohjeita, mitä kaikkea harjoitella Loimun kanssa sitä silmällä pitäen, että sillä joskus on tarvittavat pohjataidot tehdä nimellisiä harrastuslajejakin julkisilla paikoilla. Toki kukaan ei kouluta koiraa puolestani, vaan työ jää itse tehtäväksi, mutta kyllä kaikki ohjeet hankalienkin juttujen harjoitteluun koiralähtöisesti ja positiivisesti vahvistaen on olleet kullan arvoisia.
Ensimmäinen juttu, jota aloimme harjoitella toisiin koiriin liittyen, oli Youtube videoiden kuunteleminen kotona. Aloitusaste oli niin hiljainen ääni, että sitä tuskin itse kuulin. Soitin Youtubesta omia, kavereiden ja tuntemattomien treenivideoita; ohjaajien puhetta, koiran haukuntaa, kehumista, hallissa ovien kolina ja kaikuminen, erilaiset treeniympäristössä tyypilliset äänet. Harjoitus tapahtui aina samoihin aikoihin, aamupalani yhteydessä ja tietokone oli ruokailuhuoneen pöydällä. Loimu oleskeli yleensä olohuoneessa, kun napsautin videon pyörimään.
Pidin mittarina sopivalle äänelle sitä, kun Loimu pystyi syömään. Ensimmäisellä kerralla äänet olivat liian lujalla ja silloin Loimu säntäsi tietokoneen luo karvat pystyssä muristen. Se kai olin ihan varma että meille oli kotiin yhtäkkiä saapunut tuntematon koira haukkumaan 😅 Laskinkin sitten rimaa reilusti, vaihdoin videota ja laitoin äänet pienemmälle. Jos harjoitus oli Loimulle liian hankala ja se haukkui tai murisi, keskeytin videon toistamisen. Liian vaikea harjoitus ei vie koiraa eteenpäin, eikä kenelläkään ole kivaa.
Kahden viikon aikana sain nostettua volyymin kohtalaiselle, että kuulin videot vieressä ollessa itsekin. Samana ajankohtana Loimun reaktio hallissa toisten koirien ääniin oli paljon lievempi. Harjoiteltiin koirien äänten kuuntelemista kaiuttimista myös hallilla. Harjoittelu oli koko ajan Loimun kontrollissa; jos se reagoi, ääni loppui. Kun Loimu ei reagoinut, häiriöääni (pahin oli koiran haukkuminen tai muriseminen) oli sopivan helppo ja kehuin tästä Loimua. Kaiuttimen kanssa pystyi pelaamaan myös LAT-peliä, eli kun Loimu käänsi korvaansa (no yleensä koko päänsä kun on niin nopea) palkitsin sen siitä. Loimu saa reagoida ympäristöstä tekemiinsä havaintoihin, siihenhän useimmat rodut on jalostettukin. Haluan kuitenkin reagoinnin olevan jokseenkin kohtuullista ja koiran hallitsevan olotilansa niin ettei "kukaan sekoa".
Control Unleashed koulutuksessa kävimme viime vuonna ja etenkin 1-2-3 kontaktipeliä olemme hyödyntäneet useissa tilanteissa. Loimulle liike on lääke ihan kaikkeen ja vaikka se ei muuten olisi kiinnostunut nameistaan joissain tilanteissa, kontaktipelillä se saattaa vaikka syödäkin. Kuivanappulaa Loimulla on turha käyttää palkkiona, yleensä kypsennän sisäelimiä tai lihaa.
Tänä keväisenä päivänä tilanne äänten suhteen on se, että voin aivan huoletta laittaa volat kaakkoon ja katsella sellaisia koiravideoita kuin sattuu huvittamaan. Pienten pentujen vinkuminen tai todella kova pitkäkestoinen haukkuääni saavat Loimun saapumaan viereeni istumaan, mistä ääni kuuluu. Mutta muihin ääniin se ei reagoi välttämättä lainkaan. Enpä olisi silloin aloittaessa uskonut, että edistyminen on lopulta aika nopeaa. Ja näköjään myös pysyvää.
Videoiden kuuntelun sijaan Loimu harjoittelee nyt luopumaan näköhäiröistä, eli toisista koirista livenä. Hallissa se ei enää juurikaan reagoi toisiin koiriin, jos käytössä on sermit eli näköesteet. Palkitsen Loimua tosin rutiininomaisesti siitä, kun se kuulee toisten koirien ääniä. Varmaan se joihinkin ääniin suhtautuisi rauhallisesti ilman kehumistakin, mutta itsellä menee taas tovi oppia varmistelusta pois 😁 Toisaalta, toki sitä mielellään vahvistaa sitä mikä jo on hyvää.
Uskon että ulkokaudella saamme toiset koirat hanskaan muutenkin, kun tilaa on riittävästi. Meille ihmisille on joskus vaikea ymmärtää, ettei kymmenen metriä ilman näkösuojaa ole välttämättä mikään etäisyys koiralle. Etäisyys harjoittelun aloittamiseen voi olla vaikka sata metriä, jotta koira voi kokea olonsa riittävän turvalliseksi muista koirista huolimatta.
Voisikin simppelisti yksinkertaistaa, että onnistuneen harjoituksen peruspilareita ovat riittävä etäisyys häiriöön, riittävä vahvistetiheys ja riittävän laadukas vahviste, jotta koira haluaa jatkaa harjoitusta.
Olemme muutamia kertoja treenanneet eri halleissa muiden koirien kanssa. Loimu on kyllä kiihtyneempi toisen koiran läsnäollessa, mutta ei kytkettynä alun ihmetyksen jälkeen pyri toisen koiran luo. Sen sijaan se saattaa haukkua minulle (yleensä ollaan oltu liian lähellä tmv) tai näykkäistä herkemmin jos palkkiossa kestää sen mielestä liian kauan. On ollut kuitenkin tosi kiva huomata, että vaikka toinen koira kiinnostaakin Loimua, se pystyy valitsemaan kosketusalusta tehtävän ja syömään nuuskumatolta.
Koirahäiriössä Loimun peliksi onkin alkanut vakiintua sarja taukomatto - koroke - nuuskumatto ja repeat. Korokkeita siirtelemällä ollaan voitu suorittaa yksi tehtävä tarpeen mukaan lähempänä tai kauempana toisesta koirasta. Taukomaton olen yleensä asettanut sermin taa niin, että Loimun on mahdollista olla hetki näkemättä toista koiraa. Upotin tähän yhden videon eräästä treenikerrasta huhtikuun alusta. Video katkesi vähän kesken, mutta siinä näkyy onnistumisia ja kehityskohteita. Hyvin huomaa myös että kun poistun omalta mukavuusalueelta, teen amatöörimokia ja esim. ihan turhan monta toistoa kutakin tehtävää ilman tolkkua.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kysy rohkeasti ja keskustele asiallisesti :)