01 huhtikuuta 2019

Hormooniturkki vai kesälook?



Tämä postaus ei valitettavasti ole aprillipila, vaikka koko jutun mielelläni vitsinä kertoisinkin.

Savun karva muuttui kastraation jälkeen suoraan sanottuna kamalaksi. Savu kastroitiin 2017 syksyllä kiertyneen piilokiveksen vuoksi, ei siis suinkaan mukavuussyistä. Kastraatiosta sen verran, että huvikseen ei kannata koiran hormoonitoimintaa sorkkia. En valitettavasti saanut netistä löytyvää pdf tiedostoa aiheesta toimimaan, joten minulla ei ole antaa teille tutkimustietoa. Suhteessa hyötyihin kastroinnin ja steriloinnin haitat ovat kuitenkin huomattavasti suurempia. Yksi viittaus sterilointiin oli täällä.

Edit / 2.4 klo 18:05
Kastraatio/sterilisaatio on hyvästä syystä totta kai hyödyllinen toimenpide ja sillä voidaan pelastaa koiran henki, vaikkapa juuri kohtulehduksen kohdalla. Myös piilokivesurokset suositellaan kastroimaan. Kohtutulehdus ja kasvaimet ovat kuitenkin sattumien summaa, eikä koiraa kannata leikkauttaa varmuuden vuoksi. Kastraatio altistaa monille terveydellisille ongelmille, eikä siitä koiralle itselleen ole mitään hyötyä. Tähän on olemassa ihan lähdekin, jonka linkkiä en nyt vain saanut toimimaan.

No turkki tietysti normaalin hormonitoiminnon puututtua on mitä on. Aiemmin Savun muhkeassakaan karvassa ei ollut moittimista. Se lähti karvanvaihdon aikaan ja näytti terveeltä. Nykyinen karva ei enää vaihdu normaalisti ja Savulla oli viime kesänä ihan turkasen kuuma. Oli tietysti poikkeuksellisen kuuma kesäkin. Kuitenkin vielä 2017 kesällä Savulla oli hyvin niukka kesäturkki, josta viime kesänä ei ollut tietoakaan. Turkin koostumus on harmahtava kuiva hamppu, joka nyt talven tullen alkoi vielä hilseilläkin.

Kaikista eniten turkissa minua risoo 24/7/365 lähtevä karva. Jos joku on blogini parissa uusi, niin tiedän että monista koirista lähtee karvaa. Minulla on ollut aiemminkin koiria, jotka tiputtavat karvaa ja tiedän, että se on ihan normaalia. Savun karvanlähtö on nykyisellään kuitenkin poikkeuksellisen runsasta. Karvanlähdön perusteella sen pitäisi olla kalju, sillä karvanlähtö ei ole mitään yksittäisiä karvoja siellä täällä. Karvoja leijailee kaikkialla imuroinnista huolimatta ja kun Savu makuulta nousee, jättää se monta tolloa makuupaikalleen. Tämän mittakaavan karvanlähtö on kaikkea muuta kuin normaalia, varsinkin kun turkki ei ole kesäturkiksi koko puolentoista vuoden aikana muuttunut.

Savun ruokavalio on kastraation jälkeen ollut samalla tapaa tasaisesti vaihtelevaa, kuin ennenkin. Nyt talven ajan Savu söi hirveä ja nappulaa, eikä näillä itsessään ole ollut turkkiin erityistä vaikutusta. Lähinnä haittoja olen tarkkaillut. Savu on syönyt (lähes) aina sinkkiä ruokansa lisänä, mutta nyt hankin myös biotiinivalmisteen (seuraavassa lihatilauksessa on tarkoitus tilata myös lohiöljyä). Kolmen viikon käytön jälkeen turkissa ei näy muutoksia, mutta hilseily on vähentynyt. Se on tietysti varsin kiva juttu.

Koska turkinlähtö ei ole reilussa vuodessa erityisemmin tasaantunut mihinkään suuntaan, aion ottaa erivapauden ja trimmata Savun muutaman viikon sisällä kesälookiin. Onpahan koiralla kevyempi olla (eikä tarvitse takkuja selvitellä) ja minä voin hetken hengähtää karvanlähdön suhteen. Turkin ajelulla tuskin on merkitystä karvanlaadun tai -lähtemisen suhteen, mutta ainakaan mitään haittaa siitä ei ole. Päinvastoin, kuran peseminen ja punkkien nyppiminen helpottuu huomavattavasti, eikä koira läkähdy auringossa kesken toiminnan. En ole varma kumpi on rumempi, kalju Savu vai hampputurkki Savu? Kauneus on onneksi katsojan silmissä ja hampputurkki kasvaa myöhemmin takaisin.

Jos jollain on kokemuksia hormooniturkista ja sen saamisesta kivempaan kuosiin, niin lukisin mielelläni vinkkejä.

Edit klo 15:24 Jos haluaa muistella historiaa, niin olen kirjoittanut trimmauksesta täällä. Aika samaa mieltä olen tänäkin päivänä (tosin nykyään pidän karvaisenkin koiran pukemista lihashuollon suhteen erittäin järkevänä), mutta ulosantini olisi nykyään ehkä toisenlainen.

8 kommenttia:

  1. Mielenkiintoinen postaus! Meillä neiti kävi nyt steriloitava n.5 viikkoa sitten. Muutettiin poikaystävän luo jolla leikkaamaton puhdas uros niin joku joutui uhrautumaan ;D en osaa sanoa mitä odottaa kun ei ole kovin kokemusta. Turkkia tällä riittää enemmän kuin Savulla, toivottavasti ei muutu vaikeahoitoisemmaksi tai pysyisi tuo pehmeys, ettei muutu karheaksi. Nykyään Hippu on enemmän ulkona ja voi että viihtyy kun pääsi pois kaupungista! En varmaan ajele turkkia alas koska on pääosin ulkona kesän. Mutta ei mulla sitä vastaan ole mitään jos joku muu ajelaa...tai voihan se olla että itsekin ajaisi jos sterkkaus alkaisi vaikuttamaan noin. Se nyt vaihtaa turkkia ennen juoksuja joita ei nyt tule, saa nähdä mitä tuleman pitää turkin suhteen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Paranemisia Hipulle, ei toki onneksi kaikilla turkki muutu. Esim. edesmennyt Tuikku ei muuttanut turkkiaan steriloinnin jälkeen :)

      Poista
  2. Meillä taas turkki muutti sterkkauksen jälkeen huomattavasti paremmaksi! Aiemmin karva lähti tosi epäsäännöllisesti, eikä se ikinä ollut terveen näköinen. Sterilisaation jälkeen turkki vaihtuu kaks kertaa vuodessa ja se karva pysyy muulloin päällä eikä irtoilee. Turkki on muutenkin ihanan terveen näköinen nyt:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oho, en olekaan ennen kuullut että näin kävisi :D tosi kiva!

      Poista
  3. Olen eri mieltä steriloinnin hyödyistä ja haitoista. Omalle rakkaalle koiralleni tuli työpäivän aikana suljettu kohtutulehdus, joka meni niin äkkiä vakavaksi, ettei leikkaus enää auttanut. Kun on siis kokenut oman koiran kuoleman suljetun kohtutulehduksen takia, sterilointi kuuluu ehdottomasti jatkossa suunnitelmiin. Steriloinnilla olisi voitu estää vakava kohtutulehdus ja koiran kuolema. Siksi sen hyöty on mielestäni ehdottomasti suurempi kuin mahdolliset turkkiongelmat, sillä turkin voi aina trimmata, mutta koiraa ei saa takaisin...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, olen pahoillani menetyksestäsi ja ymmärrän. Lapsuudenaikainen koirani jouduttiin lopettamaan juuri kohtutulehduksen vuoksi, sillä kohtu oli ehtinyt revetä. Kaksi muuta narttuamme on steriloitu kohtutulehduksen vuoksi, joten tauti on tuttu. Koiraa ei tietenkään saa takaisin ja siihen nähden haitat ovat pienet, sitä en kiellä. Kohtutulehdus onneksi vain harvoin johtaa kuolemaan, todella ikävää, että sinunkin koirallesi on kuitenkin käynyt niin :(

      Kuten kirjoitin, minulla ei valitettavasti ole liittää tähän niitä tutkimustuloksia, jotka aiemmin löytyivät netistä. Kohtutulehdusta esiintyy kuitenkin varsin vähän, vaikka meillekin niitä on nyt osunut kolme kappaletta - tuntuu siis tyhmältä kirjoittaa noin. Kastrointi/sterilointi altistaa kuitenkin mm. osteoporoosille ja monille muille vakaville sairauksille. Turkki on toki pieni murhe, ärsyttävä silti :)

      Poista
  4. Ajelin muutamana kesänä samantyyppisen turkin pois. Se on niin paksu, ettei ihoa tule edes näkyviin ettei ole pelkoa, että koiran iho palaa. Virtaa tuli lisää ja äkkiä se kasvoi takaisin. Löytyi sieltä myös tiukassa ollutta pohjavillaa, melkein huopamaista jotka sai pois. Tehtiin näin aktiivivuosina, jolloin kesällä piti jaksaa treeneissä juosta. Se kuka livenä turkkia näki, pystyi sanoa eron ilmavan pitkäkarvaisen vs turkki mistä hyvä kun kaivamalla löytää ihon. Nykyään vedän kesäisin vatsan ja kylkiä lyhyeksi, samoin kurakeleillä. Koiran mielestä kivempaa on ajelu vs coat king joka vähän repii pohjavillaa irti.

    Toinen mitä on nyt vanhukselle tehty on pesu ja föönaus, jossa on pakko olla suljettu tila ja varata aikaa n. 3h (tollerilla vs 1h), silloin on karvaa joka paikassa! Pesu, föönaus ja harjaus saa turkin irti. Toinen mahdollisuus viedä trimmaamoon, joissa se on 50-100e luokkaa. Mielestäni jokainen tekee itse päätöksen, en esim meidän tolleria koskaan ajelisi trimmerillä.. Ja turkki kasvoi ihan normaalina takaisin. Pesemisessä oon ottanut myös hoitoaineen avuksi ja pesuhanskan, mikä irrottaa myös karvaa. Jos turkki tuntuu likaiselta ja rasvaiselta niin sitten on pesun tarpeessa.

    https://tollerwichit.blogspot.com/2018/11/fifi-pesty-ja-foonattu.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos perusteellisesta kommentistasi ja pahoittelut vastauksen viivästymisestä. Kirjoittamasi postaus olikin hyvin havainnollistava. Turkinhoito ei tosiaan kuulu vahvuuksiini ja pienoisena pettymyksenä tuli karvanlaadun muuttuminen huomattavasti huonompaan suuntaan. Pitänee siis ottaa aiheesta enemmän selvää ja panostaa turkinhoitoon erilailla kuin aiemmin :)

      Poista

Kysy rohkeasti ja keskustele asiallisesti :)